Bagaimana meningkatkan skor CTOS anda? Kenapa Skor Kredit Penting?

Skor Kredit (Penilaian Markah) dikenali sebagai penilaian kredit dalam sistem yang digunakan oleh institusi kewangan seperti pihak bank. Skor kredit juga merupakan satu kaedah untuk mengukur dan menilai pemohon. Semakin tinggi skornya, semakin baik tahap kewangan individu tersebut.

Apakah skor kredit?

Kelulusan permohonan pembiayaan bergantung kepada pelbagai faktor. Ini termasuk kadar pembayaran hutang, profil risiko, penilaian harta tanah, tempoh kerja dan skor kredit. Skor kredit adalah sistem pemarkahan yang menentukan status kredit (kewangan) anda. Ia menilai sejarah kewangan anda dan memberitahu institusi kewangan mengenai kemampuan anda membayar balik. Di Malaysia, terdapat tiga institusi utama yang menyediakan laporan kredit, dan laporan ini biasanya menjadi rujukan bagi institusi kewangan. Ketiga institusi tersebut adalah CCRIS CTOS dan RAMCI.

Apakah skor kredit yang baik?

Menurut CTOS, skor kredit yang baik adalah antara 697 dan 850. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa skor yang lebih rendah adalah skor yang buruk. Faktor selain skor kredit juga boleh dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, skor kredit yang baik dapat meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan pinjaman atau kadar faedah yang lebih baik, dan dapat menyetujui pinjaman anda dengan lebih cepat, dan seterusnya.

skor kredit CCRIS, CTOS

Bagaimana meningkatkan skor CTOS

Bagaimana meningkatkan skor CTOS kredit?

Langkah-langkah yang diperlukan untuk meningkatkan skor kredit anda adalah dengan mengawal jumlah pinjaman dan menyimpan sejarah pembayaran selama beberapa bulan sebelum memohon pinjaman baru. Ini pasti akan memastikan skor kredit anda lebih tinggi. Sejauh mana anda dapat mempengaruhi peningkatan skor ini bergantung pada jumlah baki hutang.

Antara cara yang boleh anda ambil untuk meningkatkan skor kredit anda adalah:

1. Mempunyai kad kredit
Sekiranya anda sudah aktif menggunakan kad kredit untuk urus niaga, yang paling penting adalah membayar bil kad kredit anda tepat pada waktunya atau sebelum jatuh tempo. Jangan terlambat, ini akan menyebabkan anda didenda. Terutama sehingga pembayaran bil ditangguhkan sehingga hutang terkumpul lebih banyak kerana kadar faedah dan akhirnya skor kredit anda jatuh lagi.

2.Kurangkan hutang
Sekiranya anda mempunyai banyak akaun hutang, anda boleh mengurangkan hutang melalui penyatuan hutang. Penyatuan hutang melalui pinjaman peribadi adalah untuk menggabungkan semua hutang kad kredit anda (atau sebarang hutang) menjadi satu pinjaman. Ini membolehkan anda menggabungkan semua hutang anda dengan mudah ke dalam satu bil dan memberi tumpuan hanya pada satu bil.

3 Bayar bil dalam tempoh yang ditetapkan
Cuba bayar tepat pada masanya setiap bulan. Sekiranya anda menggunakan kad kredit, pastikan anda membayar sekurang-kurangnya sekali sebulan jika anda tidak dapat membayar jumlah penuh. Sekiranya anda terlepas pembayaran hanya dalam satu atau dua bulan, ini akan ditunjukkan dalam laporan kredit anda. Tidak menjadi masalah jika anda terlepas pembayaran pada masa lalu – selesaikan pembayaran tertunggak dan terus bayar tepat pada waktunya.

1 Comment
  • Posted at 7:13 am, July 22, 2017

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website

Dapatkan bantuan kewangan yang LEBIH CEPAT & MUDAH
daripada rakan sekutu kami.